Lägg till Ramundberget som favorit i din webbläsare.Dela med dig av Ramundberget på olika sociala medierSkriv ut denna sida
 Välkommen till Ramundberget, Bara äkta vara!
Helagsleden i Härjedalen.

Helags

Du startar norr ut från Ramundberget och tar bron över Ljusnan. Håll vänster efter några hundra meter på en stig till höger. Slänggungan med led mot Fältjägarstugan och Helags. Ta det lite lugnt från början i stigningen för den håller i sig att bra tag. Njut av de härliga omgivningarna som bjuder på en blomsterprakt under försommaren. 


Vid trädgränsen delar sig stigen, tag den rösade till vänster. På kalfjället kan du njuta av den milsvida utsikten med Mittåkläppen på höger sida och mot väster Skarsfjället. Det på toppen lite knöliga fjället längst in i dalgången är Ljusnestöten där Ljusnan har sin källa, rakt över toppen går riksgränsen mellan Norge och Sverige.

Efter ungefär sju kilometer vid Svaletjakke vindskydd ansluter du till leden som kommer från Fjällnäs via Klinken. Här kan det passa med en liten rast i det lilla vindskyddet där det även finns en nödtelefon. Efter någon ytterligare kilometer kommer du upp på kammen med en underbar utsikt över Mittåns dalgång med Helags och Sylarna i horisonten. Leden slingrar sig över dalgången och kommer sen upp på en höjd igen. Följ den fram till Fältjägarstugan som ligger 15 km från Ramundberget. Här kan det vara lämpligt att övernatta innan färden fortsätter över den kuperade och vidsträckta sträckan mot Helags.

När du går uppför Helagsfjällets östra kam kan du mot väster se Predikstolens karakteristiska siluett. När du kommit över kammen har du inte så långt kvar till målet, här bjuds en härlig utsikt mot Härjångs- och Dunsjöfjällen. Med drygt 1 km kvar kommer du ner till leden från Ljungdalen som du följer fram till den hägrande Helags stationen med bekvämligheter du kommer att uppskatta.

Toppen av Helags

En topptur till Helags erbjuder en högalpin känsla. Vandringen från fjällstationen är en härlig utmaning, kanske tuffare än man tror med mycket sten. När du närmar dig glaciären och vänder dig om för att blicka ner mot stationen infinner sig en fascinerande känsla av vara ett med naturen och liten på jorden.


Från parkeringen i Kläppen i Ljungdalen till Helags fjällstation är det cirka 12 km, du når fram mitt på dagen om du startar tidigt på morgonen. Då hinner du med ett toppförsök under eftermiddagen, om benen orkar och vädret är stabilt vill säga. Annars rekommenderas en övernattning med middag på stationen, för en topptur med friska krafter dagen därpå.


På väg upp till fjällstationen, en kilometer efter Kläppen, finns en våffelstuga som är väl värd ett stopp om den är öppen. Strax därefter kommer du till en väldigt vacker liten tjärn med fin strand som det är skönt att ta ett uppfriskande dopp i.


Chatta med oss

Chatten är öppen måndag-fredag
kl. 09.00-16.00

Ring

Ring oss på 0684-66 88 00

Bokningsvillkor

» Bokningsvillkor


Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå 2012