Lägg till Ramundberget som favorit i din webbläsare.Dela med dig av Ramundberget på olika sociala medierSkriv ut denna sida
 Välkommen till Ramundberget, Bara äkta vara!
Leden till Ösjöstugan går förbi Sörgruvorna.

Sörgruvan

 

Från Fjällgårdstorget tar du Fjällgårdsbanan direkt upp på fjället för att påbörja dina fjälläventyr. Utsikten är härlig åt alla håll. 

 

Ni följer leden längs Kvarnbäckstjärnen, samma led som Guldtur 8. I klart väder ser ni Helagsfjället 3 mil bort i nordlig riktning. Med 1797 m.ö.h. är det högst söder om Sarek, 80 mil norrut. På fjället lever Ängspiplärka, Stenskvätta och Ljungpipare. Rödbenan har nog varnat från någon myrplätt och med tur har ni sett Kungsörnen sväva över fjället. 

Vid gruvorna lämnar ni kalfjället och viker ned mot gruvhålen som går att krypa in i. Det gör ni på egen risk men det är en spännande upplevelse! Ur växtsynpunkt är brottet mellan fjället och skogen intressantast med en sällsynt flora. Kalkförekomsten i marken påverkar växterna och precis nedanför gruvan finns Fjällnejlika som markerar tungmetaller i marken.

När ni är mätta på gruvhålens mörker går ni antingen tillbaka till Ramundberget samma väg som ni kom eller fortsätter hela Guldtur 8. 

Hela Guldtur 8 är blå (lätt) och ca 16 km lång, med 310 meters höjdskillnad. Välja ni att bara gå fram och tillbaka är turen 10 km lång.

 

Be gärna personalen på Fjällgården peka ut leden på en fjällkarta.


Chatta med oss

Chatten är öppen måndag-fredag
kl. 09.00-16.00

Ring

Ring oss på 0684-66 88 00

Bokningsvillkor

» Bokningsvillkor


Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå 2012