Lägg till Ramundberget som favorit i din webbläsare.Dela med dig av Ramundberget på olika sociala medierSkriv ut denna sida
 Välkommen till Ramundberget, Bara äkta vara!

Utflykter i Funäsfjällen

Det finns mycket att upptäcka i Funäsfjällen med omnejd. Passa på att variera upplevelserna hos oss med någon längre utflykt till våra fina grannbyar. 

Härjedalsfjällen har mycket att erbjuda när det gäller äventyr, sevärdheter och kultur. Välj bland kulturklassade stadsmiljöer i norska Röros till urtidsdjuren i myskoxhägnet i Tännäs. 

 

Kultur och mysfaktor i Röros

Röros på andra sidan norska gränsen är en favorit om du vill krydda fjällvistelsen med kultur. Trähusbebyggelsen hör till Europas äldsta och har bidragit till att den tidigare gruvstaden klassats som världsarv av Unesco. Besök det fina museet, titta in i någon av alla trevliga småbutiker, eller strosa runt och andas in atmosfären. Kanske kommer du att känna igen vissa miljöer från de gamla Pippi Långstrump-filmerna, som bland annat spelades in här. Läs mer här

 

Urtidsdjur i Tännäs

I ett unikt hägn i Tännäs lever myskoxar i sin naturliga miljö. Här har du chansen att möta de respektingivande djuren under en guidad tur. Myskoxen kan bli 2,5 meter hög och väga upp till ett halvt ton, den ser ut som en bisonoxe men är faktiskt närmare släkt med getter och får. Ett stillsamt djur som kan bli mycket farligt om det blir retat. Guidade turer genomförs varje dag med start vid Tännäs fiskecentrum / Rogens naturinformation. Boka biljett till guidad tur här

 

Fjällvidder på Flatruet

Om du från Mittådalen fortsätter i riktning mot Ljungdalen kommer du till lågfjället Flatruet. Här går Sveriges högst belägna landsväg – 975 meter över havet på sin högsta punkt – med en smått overklig utsikt över fjällvidderna, särskilt norrut mot Helags. Flatruetvägen är hårt väderutsatt, så pricka in en dag med stabilt väder.

 

Fjällbondeliv och hällristningar i Messlingen

Messlingen är uppbyggd kring fjällbondens arbete med skog och boskap och byn omges av ett rikt fjäll- och kulturlandskap. Här finns djupa kanjoner från inlandsisens avsmältning, gamla fäbodar från tiden då man tog djur på sommarbete och 5000 år gamla hällristningar. I Fiskhålsgraven simmar den fridlysta dvärgrödingen som anpassat sig till sin unika, näringssnåla livsmiljö och enbart växer med fem millimeter per år. Den som vill fiska hittar också många fina vatten runt Messlingen. Läs mer här

 

Samisk kultur och fjällfika i Mittådalen

Mittådalen, eller Mihte som det heter på samiska, är levande kulturbygd och en av 52 samebyar i Sverige. Här kan du få en känsla av samernas rika historia och traditioner. Titta in i en kåta, handla vacker sameslöjd, smaka renkött och prova det goda samiska brödet. Kanske ta en kopp kokkaffe också. Sommartid går det en hel del ren i området så med lite tur kan du få se en på nära håll, kanske till och med klappa en.

 

Museum, mat och shopping i Funäsdalen

Funäsdalen är centralort i Funäsfjällen med ett bra utbud av aktiviteter. Här kan du klättra via ferrata på Funäsdalsberget, lära dig om fjällens invånare och historia på Härjedalens fjällmuseum, besöka Elliseums galleri eller marknadsdagar. Det finns ett antal trevliga butiker att strosa runt i, kaféer och restauranger. Blir du badsugen hittar du lek- och badplats i Risnäset, ett populärt fritidsområde som också har tennis- och basketplaner.

 

Det nappar i Tännäs

Förutom att härbärgera myskoxar är Tännäs porten till ett av Härjedalens mest fiskrika områden. Det betyder att det nappar – ofta. En spännande utgångspunkt för en vildmarkssemester och i Rogens naturum får du med dig nya kunskaper om områdets växt- och djurliv. I fiskevattnen i Tännäs kan du fiska både med spinnspö, nät, metspö, ståndskrok och fluga. Läs mer här. 

 

Fler förslag på aktiviteter och utflykter finns på Funäsfjällens hemsida


Chatta med oss

Chatten är öppen måndag-fredag
kl. 09.00-16.00

Ring

Ring oss på 0684-66 88 00

Bokningsvillkor

» Bokningsvillkor


Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå 2012