Lägg till Ramundberget som favorit i din webbläsare.Dela med dig av Ramundberget på olika sociala medierSkriv ut denna sida
 Välkommen till Ramundberget, Bara äkta vara!
Familjeaktiviteter i Ramundberget - indianpaddling.

Ramundbergets bucket list

Topp 20 saker du måste göra i Ramundberget i sommar. 

 

1. Utforska vår cykelpark

Slipa formen i teknikområdet med skillsarea och pumptrack. Ta liften upp och följ vår nya flowtrack som slingrar sig ned för fjället. Cykla landsväg eller cykla mtb längs vackra Ljusnan och avsluta med ett dopp i Tväråns vattenfall. Dra ut på fjällen och var alldeles själv bland renar och fjäll. Här finns något som utmanar alla, nybörjaren, amatören eller cykeljunkien. Vi som brinner för cyklar och naturen, brinner för Ramundberget.

 

 

2. Mittåkläppen 1212 m.ö.h 

5 km. 340 meter höjdskillnad. 3 timmar.

Vandringen skyltas från Djupdalsvallen, det finns två vägar upp, en lugnare som passar alla och en brantare väg som utmanar den höjdrädda. Mittåkläppen är omgiven av toppar i alla väderstreck, i klart väder syns norska toppar upp till 20mil bort. Kan ni pricka in vilket som är vilket?

Väl nere vid djupdalsvallens fäbod, kan man belöna sig med våfflor med hjortron.

 

 

3. Golfa med utsikt

Fjällgolf är speciellt och något vi varmt rekommenderar. I Ramundberget och Funäsfjällen kan du välja mellan två banor, en niohålsbana och en 18-hålsbana. Båda med vacker inramning av fjäll, skog och vatten längs Ljusnan och Ljusnedalssjön.

 

 

4. Vandra till Tvärån

16km. 130 meter höjdskillnad. 6 timmar. Guldtur 19

Från Ramundbergets Fjällgård är det enklast att ta bilen eller cykeln till Slättansvallen, men det går även bra att gå. Härifrån är vägen till Klinken mycket lättvandrad efter en tydlig stig. Framme vid Klinken går du över hängbron på Ljusnans norra sida och står då den välkända Kungsleden

 En kilometer längsmed ån och du är snart framme vid ”Tväråpoolen”, ett fantastiskt vackert fall där många passar på att bada. Ytterligare högre upp finns en perfekt rastplats vid ett vackert fall med eldstad och fina naturliga sittplatser på hällarna. 

Under juli blommar Jämtlands landskapblomma, den sällsynta brunkullan här. Det är en liten svartröd och lätt vanlijdoftande skönhet.

 

 

5. Upplev den storslagna fjällmiljön från en islandshäst

Vana ridlärare guidar dig fram i skiftande terräng och i rätt tempo. Från islandshästens rygg får fjället en helt ny dimension. De pigga islänningarna tar oss ut på äventyr och du behöver inte ha någon ridvana. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren ryttare så har vi en tur och en häst som passar dig.

Stall M erbjuder kvällsturer, halv- och heldagsturerna. 

 

 

6. Vandra i Ösjödalen

Ta Fjällgårdsbanan direkt upp på fjället för att påbörja dina fjälläventyr från 1000 meter över havet. Utsikten på vägen upp är härlig åt alla håll. En enkel och härlig tur till Össjöstugan hela tiden på kalfjället. Utsikten är bedårande, Vigelfjällen på norska sidan, Skarsfjället, Sylarna, Helags, Mittåkläppen och Anåfjället.

Smaka gärna på det goda vattnet i föryngringskällan som ligger till vänster om Ösjöstugan, längs stigen ner mot Ösjösjön.

Den kortare turen med start uppe på Ramundberget är 6 km lång och har en höjdskillnad på 60 meter. Hela turen med start vid Walles i Bruksvallarna är 19 km lång med en höjdskillnad på 310 meter. 

 

 

7. Klättra mitt i Funäsdalen

Funäsdalsbergets via ferrata är en brant klättringsled med fantastisk utsikt. Med vajer längs leden, klättersele, hjälm och genomgång av utrustning från Topsports experter klättrar du enkelt och säkert upp på bergets topp. Turen tar ett par timmar och är en spännande utmaning för hela familjen. Väl uppe kan du njuta av fantastisk utsikt och ett stopp på toppstugans veranda. Vi har ännu inte träffat någon klättrare som kommit tillbaka utan ett stort leende på läpparna.

 

 

8. En lätt tur i Ljusnans strömmar

Ni kör med egen bil efter oss till Bruksgården, c:a tre km från Funäsdalen, här avslutas så småningom kanotturen. Vi lämnar er bil vid målet och ni åker med oss upp till Flon, där turen startar. Det finns möjlighet att fiska, bada och göra strandhugg på någon av de fina sandstränderna. Medtag matsäck. Turen tar c:a 3-5 timmar och genomförs på egen hand. Paddlingen avslutas vid Bruksgården, där ni tidigare lämnade er bil.

Passar för hela familjen

 

 

9. Orientera i Ramundberget

Vi har ett antal fasta kontroller i Ramundberget indelade i tre olika svårighetsgrader. De gröna nybörjarkontrollerna sitter på lättillgängliga platser som alla kan hitta. Med de blå kontrollerna blir det svårare och passar alla som har orienterat innan. För de som har riktigt bra koll på kompassen finns de lila ringar som tillhör den svåraste nivån. Det finns även en godkänd sprintbana som sträcker sig upp i backen och in i skogen. Sprintdistansen är den kortaste och mest intensiva. Många kontroller, snabba beslut och små marginaler. En orientering som kan bli extra tuff om du ökar farten.

 

 

10. Staka ut din toppform 

För elitmotionärer och skidklubbar har vi en nio kilometer lång asfalterad rullskidbana hela vägen till Bruksvallarna. Banan heter 4 Motion-spåret och fungerar även bra för annan träning som cykling, löpning och promender. Rullskidor går att hyra.

 

 

11. Fjällfiske dygnet runt

Fiskemöjligheterna när du besöker Ramundberget är många och varierade. Harr, röding och öring trivs i våra fjällvatten. Är du en inbiten flugfiskare? Föredrar du spinnfiske eller vill du kanske meta från en brygga tillsammans med familjen? Det finns fiske för alla i området!

 

 

12. Massage för avkoppling och trötta muskler

Våra massageterapeuter kan fixa det mesta som både vana och ovana vandrare kan råka ut för i fjällmiljö. En klassisk massage löser upp spänningar och underlättar återhämtningen så att du kommer hem starkare, friskare och helare än när du åkte. I sommar är vår massör på plats utvalda dagar

 

 

13. Kultur och mysfaktor i Röros

Röros på andra sidan norska gränsen är en favorit om du vill krydda fjällvistelsen med kultur.

Trähusbebyggelsen hör till Europas äldsta och har bidragit till att den tidigare gruvstaden klassats som världsarv av Unesco. Besök det fina museet, titta in i någon av alla trevliga småbutiker, eller strosa runt och andas in atmosfären. Kanske kommer du att känna igen vissa miljöer från de gamla Pippi Långstrump-filmerna, som bland annat spelades in här. Läs mer här.

 

 

14. Urtidsdjur i Tännäs

I ett unikt hägn i Tännäs lever myskoxar i sin naturliga miljö. Här har du chansen att möta de respektingivande djuren under en guidad tur. Myskoxen kan bli 2,5 meter hög och väga upp till ett halvt ton, den ser ut som en bisonoxe men är faktiskt närmare släkt med getter och får. Ett stillsamt djur som kan bli mycket farligt om det blir retat. Guidade turer genomförs varje dag med start vid Tännäs fiskecentrum / Rogens naturinformation. Boka biljett till guidad tur här

 

 

15. Fjällvidder på Flatruet

Om du från Mittådalen fortsätter i riktning mot Ljungdalen kommer du till lågfjället Flatruet. Här går Sveriges högst belägna landsväg – 975 meter över havet på sin högsta punkt – med en smått overklig utsikt över fjällvidderna, särskilt norrut mot Helags. Flatruetvägen är hårt väderutsatt, så pricka in en dag med stabilt väder.

 

 

16. Fjällbondeliv och hällristningar i Messlingen

Messlingen är uppbyggd kring fjällbondens arbete med skog och boskap och byn omges av ett rikt fjäll- och kulturlandskap. Här finns djupa kanjoner från inlandsisens avsmältning, gamla fäbodar från tiden då man tog djur på sommarbete och 5000 år gamla hällristningar. I Fiskhålsgraven simmar den fridlysta dvärgrödingen som anpassat sig till sin unika, näringssnåla livsmiljö och enbart växer med fem millimeter per år. Den som vill fiska hittar också många fina vatten runt Messlingen. Läs mer här

 

 

17. Samisk kultur och fjällfika i Mittådalen

Mittådalen, eller Mihte som det heter på samiska, är levande kulturbygd och en av 52 samebyar i Sverige. Här kan du få en känsla av samernas rika historia och traditioner. Titta in i en kåta, handla vacker sameslöjd, smaka renkött och prova det goda samiska brödet. Kanske ta en kopp kokkaffe också. Sommartid går det en hel del ren i området så med lite tur kan du få se en på nära håll, kanske till och med klappa en.

 

 

18. Museum, mat och shopping i Funäsdalen

Funäsdalen är centralort i Funäsfjällen med ett bra utbud av aktiviteter. Här kan du klättra via ferrata på Funäsdalsberget, lära dig om fjällens invånare och historia på Härjedalens fjällmuseum, besöka Elliseums galleri eller marknadsdagar. Det finns ett antal trevliga butiker att strosa runt i, kaféer och restauranger. Blir du badsugen hittar du lek- och badplats i Risnäset, ett populärt fritidsområde som också har tennis- och basketplaner.

 

 

19. Utforska gruvorna

Visste ni att det en gång funnits gruvarbetare här i dalen? Vi följer deras fotspår och den som vågar klättrar med in i gruvorna! Vi lämnar småsyskonen hemma och tar en tur för att utforska gruvorna. Pannlampa får man låna på plats, vi bjuder även på lätt fikamatsäck. Anmäl allergier vid bokning. Vi kommer att gå 6km i kuperad terräng, varav 3km är uppför. Boka* senast kl 16 dagen innan. Från 9år.

 

 

20. Mickelinas vandringsled

Mickelinas stora stolthet! Ta Fjällgårdsbanan till toppen och gå de cirka 2 km ned. Här möter du djuren, naturen och historien under en fin vandring förbi vattenfall, Mickelinas hus och en spännande linbana.

 

 

 

 

 

*För att boka ovan aktiviteter kontakta bokningen på 0684 - 66 88 88 eller bokning@ramundberget.se

 

 

 

 


Chatta med oss

Chatten är öppen måndag-fredag
kl. 09.00-16.00

Ring

Ring oss på 0684-66 88 00

Bokningsvillkor

» Bokningsvillkor


Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå 2012