Längdskidåkning på fjället och i dalen

I Ramundberget, Bruksvallarna och området Funäsfjällen finns ett av världens största sammanhängande spårsystem för längdskidåkning och turskidåkning. Spår över såväl fjäll, skog och dalgångar.

Ramundberget är en del av Funäsfjällens Längdspår, ett omfattande spårsystem med 30 mil preparerade spår för längdskidåkning. Längdspåren är preparerade för både klassisk skidåkning och skate. I området Bruksvallarna-Ramundberget finns över 11 mil preparerade längdspår i dalgången samt milslånga längdspår uppe på fjället. Området Bruksvallarna är känt för att vara ett riktigt längdmecka, där både tränings- och tävlingsentusiaster kommer långväga för att åka längdskidor.   

Spårknapp

Spårknapp behövs för att nyttja längdspåren och kan förbeställas via vår web eller köpas på plats i receptionen på Fjällgården eller i Gästservice i bykärnan. Det finns också uppsatta skyltar med QR-kod för betalning med Swish vid spårcentralen. 

Med spårknappen, som behövs för att få åka i samtliga spår inom Funäsfjällen, åker man även gratis skidsbuss mellan byarna. Det är alltså möjligt att åka längdskidor från en by till en annan och ta sig tillbaka med buss.

 

Lift till kalfjället

Det går utmärkt att åka lift med längdskidor - ett smidigt sätt att ta sig upp på kalfjället där många längdspåren har sin början. Du behöver ett giltigt liftkort för att åka lift. Det räcker således inte bara med spårknapp. Det finns enkelbiljetter att köpa på plats i Gästservice. När du åker lift med längdskidor kan du ha skidorna på dig som vanligt. Liftvärden ser att du kommer med längdutrustning och anpassar därefter farten vid på- och avstigning.

Längdspårkarta med spårstatus - nu i en app

För att se status och se vilka längdspår som finns i området så laddar du ner appen ”Funäsfjällen spår och leder”.