Sommartips för familjer

Fjällen är det bästa äventyrslandet för barn och hela familjen. Cykla, vandra, lek, bada, här finns något att göra för hela familjen!

Cykla

Vår cykelpark består utav maskingrävda flowtrails, här finns det leder för alla nivåer! En rolig cykelled är Helagsflytet som är en mysig och härlig cykelled för hela familjen. Vill man träna upp sin teknik så finns det både teknikbana och pumptrack, samt våra Mickelinaleder. Vid Lillramis kommer det finnas en liftburen flowtrail för de små som vill lära sig att cykla på leder. Liften består utav ett rullband som vi också kallar för den magiska mattan!

 

Helagsflytet – En rolig cykelled för familjer

Ramundbergets huvudled Helgasflytet, en drygt 4,6 kilometer lång grön flowtrail, börjar vid liften Fjällgårdsbanans toppstation och slingrar sig nedför berget. Ganska snart nås utsiktsplatsen vid Restaurang Tusen som är ledens första naturliga stopp med Mickelinas kortbana och crosscountryslingor att cykla runt i för de små cyklisterna. Här finns förutom magiska vida vyer även rastplats för en fikapaus. Från Tusen fortsätter leden vidare ner genom fjällbjörkarna i böljande terräng. Bitvis bryts ledens maskingrävda underlag av med breda spänger och byggda träbroar över vattendrag och myrar. Allt noga byggt för att passa in i det flyt som karaktäriserar flowtrailen och på naturens villkor.

Längre ner mot dalen ändrar fjällsluttningen karaktär något. Fortfarande är leden lätt och graderas till grön i svårighetsgrad, men för de mer försiktiga åkarna rekommenderar vi att bromsa lite mer mot slutet. Även om sluttningen är brantare så behåller leden sin lagom lätta lutning genom att i högre grad göra slag som bryts av med något skarpare kurvor.

 

Pumptrack

Utanför hotell Fjällgården finns en pumptrack. Ta dig runt utan att trampa – det räcker med att pumpa och utnyttja variationerna i banan. En kul utmaning för ben och balans! Banan passar både stora och små cyklister. Fri entré och öppet dygnet runt.

 

 

 

Vandringsleder för barn

Fäbodtur till Blockhammaren

Turen till Bockhammarvallen är en av maskoten Mickelinas favoritvandringsleder. Från toppen av Fjällgårdsbanan går leden till lämningarna av en gammal fäbodvall precis intill en liten tjärn. En vacker tur som är väl skyltad, lagom lång för att passa även små fjällvandrare – och med Härjedalens historia ständigt närvarande.
Se fler tips på vandringsleder med barn. 

Maskoten Mickelinas vandringsled

En mysig vandring för hela familjen! Ta Fjällgårdsbanan till toppen och gå de cirka 3 kilometer ned. Här möter du djuren, naturen och historien under en fin vandring förbi vattenfall, Mickelinas hus och en spännande linbana. 

 

Bada i sjöar och vattenfall

Kring Ramundberget finns en massa roliga badplatser och badmöjligheter att upptäcka! Bada i vattenfall, fjällsjöar, åar och bäckar! 

 

 

 

Äventyr för familjer

Paddla kanot på Ljusnan

Upplev fjällnaturen i kanot på Ljusnan. Hyr kanot på Topsport i Funäsdalen (en kanot rymmer två vuxna och två barn) och njut av en enkel dagstur på lätt strömmande vatten. Här paddlar ni förbi fina sandstränder perfekt för ett dopp och en fikapaus i kristallklart vatten.

 

Klättring på Funäsdalsberget

Klättra via ferrata på Funäsdalsberget är ett självklart val av aktivitet för familjer. Brant, högt och spännande. Iförd klättersele och hjälm klättar du själv brantaste delen på Funäsdalsberget upp till toppstugan. Turen tar ett par timmar. Hyr sele på Topsport i Funäsdalen och få en genomgång av personalen.

Lek och spel utomhus

Vid Ramundbergets bykärna utanför Fjällgården laddar vi upp med olika lek- och spelytor för barnen utomhus. Här kan man hoppa studsmatta, spela fotboll och badminton, gunga och bygga ett sandslott i sandlådan.

 

Sommaraktiviteter i Ramundberget

 Upptäck alla aktiviteter här →