Paddlare på Rogen

Kanot på Rogen ett minne för livet

Rogens naturreservat är en labyrint av små och stora sjöar mellan långa vindlande åsar omgivna av mäktiga fjäll. Hyr kanot och välj mellan turer med olika svårighetsgrader.

Paddlingsmöjligheterna är många och anpassas efter förmåga och ambitionsnivå. Hyr utrustning på Topsport i Funäsdalen, här finns kanot, paddlar, flytväst och turinformation. Transport från och till Funäsdalen ingår  i våra paket.

Landskapet är ett resultat av istiden som skapade den unika Rogen-morän. Mellan åsarna tillåter vattensystemet paddlaren att upptäcka vackra dammar, mindre sjöar och långa floder. Den relativt lätta tillgången till vildmarken gör Rogen till ett mycket populärt område för friluftsliv, inte minst för paddling.

Den karga marken är täckt av spridda stenar och stockar med en lång historia. På många platser är tallskogen mellan 500 - 1000 år gammal och de gamla torra stockarna ger en speciell upplevelse.

Paddlingssäsong

Säsongen startar en vecka innan midsommar till slutet av september. Innan och efter denna period är det ofta för tuffa förhållanden i Rogen på grund av väder, snöläge och eventuella isar.

Växt och djurliv

På grund av klimatet och den hårda terrängen är det mestadels ovanliga arter som finns här. Faunan lever och frodas på grund av vattensystemet i Rogen, som både ren, älg, lo, björn, bäver, utter och andra djur tycker om. Under kanotturen är det inte ovanligt att stöta på fiskgjuse, storlom, änder och vadare.

Fisket i Rogen och Femundsmarka är välkänt och Rogen har några av de största harrarna och öringarna i Skandinavien. Fiska med fluga eller rulle.

Oändlig variation

I Rogen och Femundsmarka är det inte svårt att avverka dagar, upp till veckor, utan att bli uttråkad. De många olika typer av landskap som finns att upptäcka här ger utmaningar med variation beroende på hur mycket äventyr som besökarna i området själva vill vara med om. 

Vi tänker på miljön

Vi värnar om miljön och accepterar inte nedskräpning eller förstörelse i naturen. Allt som vi som besökare bär in i naturområdet ska tas med därifrån. Allemansrätten ska självklart följas. Det är uppskattat om besökare plockar upp kräp, även om någon annan tog dit det. Rogen naturreservat och Femundsmarka nationalpark är rent och orört och vi har ett gemensamt ansvar för att det ska fortsätta så.