Alpin skidåkning i Ramundberget

I Ramundberget hittar du 10 liftar, 47 nedfarter, 2 barnområden, flera friåkningsområden och 5 snowparks. Högsta åkning sker på 1000 meter över havet och som mest får du ihop hela 300 fallhöjdsmeter. I samtliga pister dominerar natursnön.

 

Förr och nu

Redan när den första liften byggdes 1958 och Ramundberget slog upp portarna för skidåkarna stod det klart att området hade de allra bästa förutsättningarna för riktigt seriös alpin skidåkning. Inte bara topografin och att byn ligger 700 meter över havet pekar mot detta. Även de meteorologiska förutsättningarna är exceptionella i Funäsfjällen och Ramundberget anses vara en riktig puderhåla. Här dominerar än idag natursnön över den tillverkade, vilket är snarast unikt när man ser till utförsåkning på de populärare vintersportorterna i Sverige. Det är ingen slump att så många friåkare och topptursentusiaster år efter år hyllar Ramundberget som den kanske bästa orten för skidåkning i Sverige.

 

Under senare år har även barnfamiljerna tagit området till sitt hjärta, något som gjorde att Ramundberget röstades fram som Bästa skidort för barnfamiljer för två år sedan (omröstning på freeride.se med mer än 3000 deltagare). Vi gissar att det inte bara beror på vår populära maskot Mickelinas värld eller barnens eget skid- och lekområdeområde Lillramis. Vi tror snarare att det är den starka naturupplevelsen i kombination med bra faciliteter som gör att både hjälmfotingar och rutinerade utförsåkare hittar sin favoritort i Ramundberget.

Lika välkänt är förmodligen att även offpiståkningen håller absolut toppklass. Området Osthang är etablerat som Sveriges kanske bästa offpistområde för de som gärna lämnar pisten i jakt på puderupplevelser.

 

Utförsåkningen i Ramundberget vilar på många starka fundament. När du åker upp med någon av de tio liftarna kan du välja mellan fler än 43 nedfarter. Från det snällaste snälla till det ganska stygga. Några pister som vi är extra stolta över är Helags och Prima, som flera år blivit utsedda till Sveriges bästa pist, i flera olika undersökningar. Troligtvis hänger detta samman med i huvudsak två saker:

  1. Backarna är planerade med tanke på att naturligt följa topografin, en topografi som är som skapad för skidåkning.

  2. Tack vare att det snöar mycket här gör att vi inte behöver använda lika mycket konstsnö som många andra orter. Det betyder ett mycket skönare underlag och bättre skidupplevelse.