Paddlare på Rogen

Kanot på Rogen ett minne för livet

Rogens naturreservat är en labyrint av små och stora sjöar mellan långa vindlande åsar omgivna av mäktiga fjäll. Hyr kanot och välj mellan turer med olika svårighetsgrader.

Paddlingsmöjligheterna är många och kan anpassas efter förmåga och ambitionsnivå. Säsongen startar en vecka innan midsommar till pågår till mitten av september. Innan och efter denna period är det ofta för tuffa förhållanden i Rogen på grund av väder, snöläge och eventuella isar.

Sommaren 2021 sköts verksamheten från Käringsjön, där finns kanot, paddlar, flytväst och turinformation. Transport till och från Käringsjön sköts på egen hand. Att köra dit från Tännas tar cirka 40 minuter och cirka en timme från Funäsdalen. 

 

Att paddla i Rogen

Paddlingen i Rogenområdet börjar på de skyddade "fingersjöarna" norr om själva Rogen. Från den första sjön, "Käringsjön", kan du välja en sydlig rutt ner mot Rogenstugan eller en västlig rutt som tar dig genom flera sjösystem i riktning mot Skedbrostugan. Bägge alternativen innehåller kortare lyft.

Paddlingsrutten kan varieras i det oändliga. Själva Rogensjön är vidsträckt och kräver lugnt väder för att kunna paddlas. Ta därför gott om tid för att utforska det vackra området. Blanda gärna paddling med vandring upp till Bredåsjön, toppbestigning av Bustvålen eller något annat spännande fjäll. Se fler turtips nedan. 

För den som vill finns det möjlighet att övernatta i STF:s fjällstugor Rogenstugan och Skedbrostugan. Observera att STF inför obligatorisk bokning sommaren 2021.

 

Boka här

Boka: Kanot, paddlar och flytvästar bokas direkt hos Kerstin Persson och Per-Roger Wiberg i Käringsjön.
Adress: Käringsjön 121, 840 94 Tännäs
Tel: + 46 684-280 22
E-post: karingsjon@gmail.com
Öpettider: Alla dagar kl 10 - 18.

 

Priser
Pris: Kanot, paddlar och flytvästar se
prislista, vägavgift 40 SEK och parkering 20 SEK/ dygn

Betalning: Kanothyra, fiskekort och kartor betalas kontant eller med Swish i Käringsjön
Ingår i hyrpriset: Information, kanot, paddlar och flytvästar för två personer.


Fakta om

Antal dagar: Vi rekommenderar minimum 3 dagar. En vecka är vanligt. 
Karta: Z59 Rogen 1:50 000
Fiskekort: Länsstyrelsen Ruhtven Sihjte och Tännäs Fiskevårdsområde​ 
Övrig utrustning: På Topsport i Funäsdalen finns all friluftsutrustning att köpa eller hyra.​
Tips: Läs gärna vanliga frågor och svar om att paddla på Rogen och våra turtips nedan. 

Om området Rogen

Landskapet är ett resultat av istiden som skapade den unika Rogen-morän. Mellan åsarna tillåter vattensystemet paddlaren att upptäcka vackra dammar, mindre sjöar och långa floder. Den relativt lätta tillgången till vildmarken gör Rogen till ett mycket populärt område för friluftsliv, inte minst för paddling.

Den karga marken är täckt av spridda stenar och stockar med en lång historia. På många platser är tallskogen mellan 500 - 1000 år gammal och de gamla torra stockarna ger en speciell upplevelse.

 

Växt och djurliv

På grund av klimatet och den hårda terrängen är det mestadels ovanliga arter som finns här. Faunan lever och frodas på grund av vattensystemet i Rogen, som både ren, älg, lo, björn, bäver, utter och andra djur tycker om. Under kanotturen är det inte ovanligt att stöta på fiskgjuse, storlom, änder och vadare.

Fisket i Rogen och Femundsmarka är välkänt och Rogen har några av de största harrarna och öringarna i Skandinavien. Fiska med fluga eller rulle.

 

Oändlig variation

I Rogen och Femundsmarka är det inte svårt att avverka dagar, upp till veckor, utan att bli uttråkad. De många olika typer av landskap som finns att upptäcka här ger utmaningar med variation beroende på hur mycket äventyr som besökarna i området själva vill vara med om. 

 

Vi tänker på miljön

Vi värnar om miljön och accepterar inte nedskräpning eller förstörelse i naturen. Allt som vi som besökare bär in i naturområdet ska tas med därifrån. Allemansrätten ska självklart följas. Det är uppskattat om besökare plockar upp skräp, även om någon annan tog dit det. Rogen naturreservat och Femundsmarka nationalpark är rent och orört och vi har ett gemensamt ansvar för att det ska fortsätta så.